Hejtmani jednali o ochranných prostředcích i kultuře

videokonference2Kraje v příštích dnech zahájí debatu s ministrem vnitra o zásobování ochrannými prostředky po ukončení nouzového stavu vyhlášeného v souvislosti s koronavirovou nákazou. Nyní směřují do regionů balíčky ochranných pomůcek pro praktické lékaře, kteří by měli testovat lidi po ukončení karantény. Hejtmanky a hejtmani také chtějí mít jasno o podpoře státu při organizaci tradičních kulturních akcí v regionech. Vyplynulo to ze společné videokonference představitelů krajů s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem.

Zástupci ministerstva vnitra informovali hejtmany, že dnes kraje dostaly první balíčky, jež by měly obsahovat vše potřebné k provádění testů praktickými lékaři. Kraje by také měly získat masky s filtry, jež mohou plnohodnotně nahradit respirátory FFP3. „Máme avizován další velký závoz standardních zásob, jako jsou roušky, brýle a obleky, v pátek přiletí další letadlo, takže nyní zásobování funguje bez problémů. Je třeba ale také diskutovat o tom, jak to bude s dodávkami po ukončení nouzového stavu,“ uvedl Jiří Běhounek, 1. místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek upozornil na kritickou situaci v oblasti kultury s tím, že chce s jednotlivými kraji jednat o pomoci regionálním kulturním institucím, divadlům, orchestrům, ale i organizátorům kulturních akcí. Ministerstvo kultury podle něj připravuje dotační program, kterým chce podpořit právě udržení kulturní infrastruktury v krajích. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis připomněli nutnost řešit akce, jejichž organizace už v současnosti běží, jako je Smetanova Litomyšl či Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. „Pan ministr Zaorálek nás ujistil, že i když se takovéto akce v regionech uskuteční v omezeném rozsahu, než se plánovalo, nebo se dokonce nezrealizují vůbec, ministerstvo kultury se stejně na nákladech bude podílet, aby zajistilo alespoň jejich konání v budoucnu,“ vysvětlil Jiří Běhounek. (akcr)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji