Kvůli zrušeným letům kraj zrušil smlouvu s dopravcem

BMI Regional wikiRada Jihomoravského kraje dnes schválila odstoupení od smlouvy ze strany Jihomoravského kraje uzavřené mezi Jihomoravským krajem a společností BRITISH MIDLAND REGIONAL LIMITED (BMI regional). Ta zabezpečovala pravidelné letecké spojení z Brna do Mnichova.

Jihomoravský kraj má zájem na obnovení leteckého spojení Brno – Mnichov. S ohledem na podstatné porušení smlouvy stávajícího provozovatele letecké linky, společnosti BRITISH MIDLAND REGIONAL LIMITED, se kraj rozhodl odstoupit od stávající smlouvy. Podstatným porušením smlouvy je bezdůvodné zrušení 20 či více plánovaných letů za provozní období. Od 17. do 22. února 2019 došlo ke zrušení více než dvaceti plánovaných letů. Jihomoravský kraj bude uplatňovat vzniklé pohledávky za dopravcem BRITISH MIDLAND REGIONAL LIMITED, zejména část zálohové platby za neposkytnutí plnění od 17. února 2019. Obnovení provozování pravidelné letecké linky Brno – Mnichov chce Jihomoravský kraj zajistit ve stejném režimu, jako bylo realizováno původní zadávací řízení, tedy v závazku veřejné služby,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Výběrové řízení je vázáno evropskou legislativou, a to zabere čas, nelze ho tedy vyhlásit okamžitě.  Variantou je možnost tzv. přechodného dopravce na omezenou dobu maximálně sedmi měsíců. Když ho nalezneme, může létat obratem hned po oznámení Evropské komisi. Souběžně intenzivně pracujeme na obou možnostech,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Linka Brno-Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby pak od 21. května 2018 a počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů. Spoj do Mnichova využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně. Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provozování linky Brno-Mnichov-Brno letecké společnosti BMI regional necelých 22 milionů korun. (jmk)

 

Jihomoravský kraj

symbolika logo 2010

Hejtman: Bohumil Šimek (ANO)
Krajské město: Brno
Rozloha: 7197 km2
Počet obyvatel: 1193930
Hustota zalidnění: 157 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Roman Hanák (ČSSD), Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09), Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), Jana Pejchalová (ANO), Miroslav Kubásek (ANO), Petr Hýbler (ANO), Tomáš Soukal (ČSSD), Igor Chlup (ČSSD)
Koalice: ČSSD a KDU-ČSL
Počet obcí s rozšířenou působností: 21
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji