Rozšíření Chytré karantény dnes s hejtmany řešila vláda

videokonference2Projekt Chytré karantény založený na intenzivním testování lidí s podezřením na onemocnění COVID-19 se rozšíří kromě Jihomoravského dále do Moravskoslezského kraje. Postupně pak bude zaveden i v ostatních regionech. Hejtmani k tomu během zítřka dostanou metodický dokument od týmu vedeného epidemiologem Romanem Prymulou. Na dnešním videokonferenčním jednání hejtmanů s vládou v čele s Andrejem Babišem to potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar. Hejtmani během videokonference také požádali o stanovisko ministerstva zdravotnictví k zřízení lůžek pro nemocné a lidi v karanténě, které bude třeba izolovat z pobytových zařízení sociálních služeb.

S hejtmany jednali kromě uvedených členů vlády také ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr vnitra Jan Hamáček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten informoval hejtmany o produkci dezinfekčních prostředků, které se vyrábějí ve 30 závodech po celé ČR. Republiková spotřeba v době nákazy koronavirem je tak pokryta.

1.místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek požádal ministra zdravotnictví, aby měla Asociace krajů zastoupení v pracovní skupině MZ ČR, která bude řešit úhrady lůžek vyčleněných v krajích pro pacienty s COVID-19 či lidi v karanténě, jež budou převezeni mimo pobytová zařízení sociálních služeb. „V případě, že mají kraje vyčlenit 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel, musíme vědět, zda se počítá s úhradami od zdravotních pojišťoven. Proto bychom chtěli mít při projednávání této problematiky svého zástupce v pracovní skupině,“ uvedl Jiří Běhounek. Zástupcem Asociace krajů při projednávání úhrad a s tím spojených témat se stane hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ministr Vojtěch rovněž upozornil hejtmany, že by měl každý kraj dostat 20 tisíc kusů rychlotestů pro testování pracovníků v pobytových sociálních službách. V této souvislosti jej 1. místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek požádal, aby ministerstvo zároveň s testy připravilo i metodiku, jak testování bude v krajích probíhat. „Zároveň bychom také chtěli vysvětlení od ministerstva zdravotnictví k údajům o počtu respirátorů FFP3, kterých ministerstvo zdravotnictví mělo podle zveřejněných informací k dispozici celkem 1, 4 milionu kusů. Kraje z toho však dostaly jen velmi malou část, proto bychom si potřebovali upřesnit, komu se tyto nedostatkové respirátory přesně rozdělily,“ dodal Jiří Běhounek.

Další videokonference hejtmanů s vládou se plánuje po Velikonocích, mezitím však představitelé krajů budou ještě ve spojení s týmem náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. (akcr)

 

Jihomoravský kraj

symbolika logo 2010

Hejtman: Bohumil Šimek (ANO)
Krajské město: Brno
Rozloha: 7197 km2
Počet obyvatel: 1193930
Hustota zalidnění: 157 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Roman Hanák (ČSSD), Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09), Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), Jana Pejchalová (ANO), Miroslav Kubásek (ANO), Petr Hýbler (ANO), Tomáš Soukal (ČSSD), Igor Chlup (ČSSD)
Koalice: ČSSD a KDU-ČSL
Počet obcí s rozšířenou působností: 21
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji