Obce se sjedou do Hradce diskutovat o odpadech

odpady obceTradiční konference Odpady a obce je již 19 let vyhledávanou příležitostí pro setkání zástupců obcí a měst, veřejné správy a odborné veřejnosti. A ani letošní, jubilejní 20. ročník, který se uskuteční 12. a 13. června, nebude jistě výjimkou. Na programu je opět řada velmi aktuálních a velmi diskutovaných témat - například Transformace odpadového hospodářství pro naplnění směrnic EU či diskuse o konkrétních krocích k naplnění dlouhodobých cílů balíčku k oběhovému hospodářství EU a změnách, které s sebou tento tzv. CEP přinese. Na to se můžete těšit v prezentacích a panelových diskuzích prvního dne a neméně zajímavé informace nabídne i den druhý.


Nedílnou součástí konference ve východočeské metropoli bude, stejně jako v minulých ročnících, také slavnostní vyhlášení výsledků soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2018“. Ceremoniál je naplánován na závěr prvního dne konference. V celorepublikovém klání jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků a míry aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem, klíčovým kritériem je pak tříděný sběr využitelných složek odpadů. Soutěž je určena všem obcím zapojeným v systému EKO-KOM, tedy aktuálně 6 131 obcím a městům ČR. Obce jsou nově rozděleny do tří velikostních kategorií. Do užšího výběru postoupilo letos 66 nejlepších obcí a měst – své zástupce mají všechny kraje. Při slavnostním vyhlášení budou oceněni 3 nejlepší z každé kategorie. Vítězové jednotlivých kategorií obdrží finanční odměnu a malou skleněnou popelničku. Jedna z vítězných obcí se pak stane absolutním vítězem a získá putovní trofej – velkou křišťálovou popelnici, na které bude vyryto její jméno.
V letošním roce se mezi nejlepší probojovaly tyto obce a města: Beroun, Borůvka, Hovorany, Lety, Neratov, Olomouc, Roudno, Solnice, Vimperk.
Konference Odpady a obce 2019 se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Svazu měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, Hospodářské komory ČR a města Hradec Králové a je součástí cyklu odborných konferencí Odpadové dny 2019.

 

Královehradecký kraj

logo colour CMYK

Hejtman:  Jiří Štěpán (ČSSD)
Krajské město: Hradec Králové
Rozloha: 4756 km2
Počet obyvatel: 560830
Hustota zalidnění: 118 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Martin Červíček (ODS), Martina Berdychová (Starostové a Východočeši), Aleš Cabicar (TOP 09), Vladimír Derner (KDU-ČSL), Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši), Pavel Hečko (ČSSD), Karel Klíma (KDU-ČSL), Václav Řehoř (ODS)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji