Do vědy a výzkumu má jít příští rok 37 miliard

veda a vyzkumJednání o rozpočtu na rok 2020 s jednotlivými kapitolami pokračovalo schůzkou ministryně financí Aleny Schillerové a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Výsledkem jednání jsou rekordní investice do vědy a výzkumu, které v příštím roce jen z národních zdrojů dosáhnou 37 mld. Kč, což je o miliardu více než představuje letošní rozpočet a oproti roku 2018 dokonce o 3,5 mld. Kč více. Rozpočet samotného rezortu MPO pak bude oproti původnímu návrhu posílen o 450 mil. Kč.

„Kromě věcného jednání oceňuji také to, že Ministerstvu průmyslu a obchodu se v posledních měsících úspěšně daří čerpat také nespotřebované výdaje, které na rozdíl od řady jiných rezortů nezůstávají ležet ladem, ale jsou aktivně zapojovány k pokrytí rozpočtových potřeb rezortu. To je velmi důležité, protože i díky tomu můžeme hovořit o naprosto rekordních sumách, které v příštím roce poplynou na podporu českého průmyslu a jeho konkurenceschopnosti“, říká ministryně financí Alena Schillerová.

„Navýšení rozpočtu rezortu průmyslu a obchodu o 450 mil. Kč bude složeno z 200 mil. Kč na dobíhající investiční pobídky, 200 mil. Kč na sanace a rekultivace území zasažených těžbou, 25 mil. Kč na zavádění digitálního televizního vysílání ve společenských místnostech sociálních zařízení typu domovy důchodců a 5 mil. Kč na podporu inovační strategie Česká republika - Země pro budoucnost. Jednání považuji za úspěšné, neboť jsme doladili všechny potřebné detaily“, zhodnotil výsledky jednání ministr průmyslu Karel Havlíček. (mpo)

Olomoucký kraj

logo olomouckeho kraje

Hejtman:  Oto Košta (ANO)
Krajské město: Olomouc
Rozloha: 5267 km2
Počet obyvatel: 641681
Hustota zalidnění: 121 obyvatel/km2
NUTS: Střední Morava
Radní: Jiří Zemánek (ČSSD), Jan Zahradníček (ANO), Dalibor Horák (ODS), František Jura (ANO), Ladislav Hynek (ČSSD), Pavel Šoltys (ČSSD), Milan Klimeš (ANO), Ladislav Okleštěk (ANO), Petr Vrána (ANO), Ivo Mareš (ODS)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 13
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji