Asociace o penězích na silnice, stavebním zákonu i koronaviru

asociace unor 2020Přerozdělení peněz zbývajících v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) na opravy krajských silnic, další jednání o změnách stavebního zákona i pomoc koronavirem postižené Číně – taková byla témata včerejšího večerního jednání Rady Asociace krajů ČR na Krajském úřadě Středočeského kraje.

Mezi hosty v úvodu jednání nechyběl šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Ten připomněl představitelům krajů, že chystá takzvanou roadshow v jednotlivých regionech. V rámci série akcí by agentura informovala o své činnosti, prezentovala své vize a vyslechla si problémy, se kterými se potýkají regionální sportovní kluby a organizace.

Hejtmani se také shodli na tom, že je třeba řešit dočerpání financí na opravy silnic II. a III. tříd z IROP. „Komise pro dopravu Asociace krajů ČR pod vedením libereckého hejtmana Martina Půty připraví do 26. března návrh systémového vyčerpání zbývajících prostředků v IROP. Na našem nadcházejícím zasedání v Humpolci k tomu dáme závěrečné stanovisko,“ upřesnil Jiří Běhounek, 1. místopředseda Rady Asociace krajů pověřený vedením tohoto orgánu a hejtman Kraje Vysočina.

S předsedou Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) Františkem Luklem diskutovali členové Rady Asociace krajů o podobě změn stavebního zákona. „Jsme toho názoru, že je třeba stavební právo rekodifikovat, urychlit celý proces stavebního řízení. Ale odmítáme „rozebrání“ stávajícího modelu. Proto jsme se domluvili na dalším společném setkání s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou 3. března, kde probereme především možnost zachovat osu stavebních úřadů a integrovat dotčené orgány,“ uvedl Jiří Běhounek.

Do příštího jednání Rady Asociace krajů 26. března rovněž pracovní skupina, která se zabývá tématem rozpočtového určení daní, připraví konkrétní návrh na nové rozdělení rozpočtového určení daní včetně časového harmonogramu, kdy by k jednotlivým krokům docházelo. Součástí návrhu by měly být i možné zdroje financování změn v rozpočtovém určení daní. Kraje by například uvítaly, aby se do RUD dostala částka na financování oprav silnic II. a III. tříd ve výši 4 miliard korun. Vyřešilo by se tak dosavadní nesystémové hrazení oprav prostřednictvím příspěvku ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hejtmani projednávali taktéž pomoc Číně, kde se šíří nákaza koronavirem, jež si vyžádala už řadu obětí. Mnohé kraje, jako je Jihomoravský, Moravskoslezský, Kraj Vysočina či Karlovarský kraj už rozhodly o zafinancování materiální pomoci, kterou chtějí nechat dopravit do ČLR speciálem odlétajícím zřejmě v příštích dvou týdnech. „Navrhujeme, aby i ty kraje, které zatím o podpoře postiženým čínským regionům v těchto dnech jednaly a chtějí se připojit, postupovaly koordinovaně. Na společné schůzce se zástupci ministerstva zahraničních věcí 19. února budeme kromě jiného jednat o vypravení druhého speciálu, který by mohl humanitární pomoc transportovat,“ dodal 1. místopředseda. (akcr)

 

Plzeňský kraj

pl kraj logo

Hejtman:  Josef Bernard (ČSSD)
Krajské město: Plzeň
Rozloha: 7561 km2
Počet obyvatel: 581175
Hustota zalidnění: 73 obyvatel/km2
NUTS: Jihozápad
Radní: Marcela Krejsová (ODS), Ivana Bartošová (Koalice pro Plzeňský kraj), Martin Baxa (ODS), Pavel Čížek (Starostové a Patrioti), Ivo Grüner (ČSSD), Zdeněk Honz (ČSSD), Milena Stárková (ČSSD), Radka Trylčová (ODS)
Koalice: ČSSD s KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

 

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji