Oblíbený gastrofestival i letos nabídne regionální pochoutky, ale také netradiční delikatesy. Celodenní doprovodný program pobaví dospělé i děti, zahrají kapely Mňága a Žďorp a Mirai, své kulinářské umění předvedou vyhlášení šéfkuchaři, budou předána ocenění „Regionální potravina“. Gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ se koná tuto sobotu v Karlově Studánce od 9 do 22 hodin.
„Gastroturistika začíná mít v oblasti cestovního ruchu opravdu velké slovo. Lidé se zajímají o regionální pochoutky a mají chuť nakupovat a ochutnávat od místních farmářů a producentů. Naší představou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky restaurací, věřím, že festival Jak šmakuje Moravskoslezsko, tomu napomůže,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška a připomněl, že festival pořádá Moravskoslezský kraj už od roku 2011.
V Karlově Studánce se v sobotu 10. srpna představí regionální restaurace, pivovary a producenti potravinových výrobků. „Návštěvníci gastrofestivalu také ochutnají netradiční pochoutky. Například levandulové víno, pampeliškovou kávu nebo třeba šnečí kaviár a další šnečí delikatesy. Určitě zaujmou i kuchařské show známých kuchařů Marka Fichtnera a Marcela Ihnačáka,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a doplnil, že součástí programu bude i science show „chemie v kuchyni“ nebo kulinářské dílničky s gastro manufakturou. Své kulinářské umění si budou moci vyzkoušet i děti.
„Určitě všem doporučuji nechat auto doma. Speciálně vypravený gastrovlak vyjede v sobotu z nádraží Ostrava-střed v 8 hodin ráno, dále zastaví v Opavě, Krnově, Bruntálu a Malé Morávce. Z Malé Morávky a Vrbna pod Pradědem budou do Karlovy Studánky kyvadlově jezdit autobusy. Snažíme se tak vyhnout dopravním problémům, které při velké návštěvnosti hrozí,“ doporučil náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.
Důležitou součástí gastrofestivalu bude vyhlašování soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje, kterou zaštiťuje Ministerstvo zemědělství jako podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Slavnostního vyhlášení se zúčastní zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Během celého dne budou mít návštěvníci gastrofestivalu možnost oceněné výrobky ochutnat. Těšit se mohou na hlavnický tvaroh, libavský med, kozí jogurtové mléko z Vítkovska nebo třeba na světlý ležák Skřečonský žabák. V letošním roce budeme ochutnávky nabízet v ekologických obalech a doufáme, že se i návštěvníci budou k životnímu prostředí chovat šetrně a použité obaly z ochutnávek vyhodí do připravených speciálních sběrných nádob,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí a zemědělství Jarmila Uvírová a dodala, že všechny výrobky, které letos ocenění Regionální potravina získaly, budou návštěvníci moci na gastrofestivalu nejen zdarma ochutnat, ale také zakoupit. (msk)
České a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.